Červenec 2024
PoUtStČtPaSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Anketa
Pravidlo horizontu by se mělo:
Hledat
Kontakt
Zdeněk Kincl
IcemanZZZ@sendme.cz
ICQ: 236910392
Viking Race Skotsko 2006
Na Viking Race do Skotska si Češi mohli vzít dvě tříčlenná družstva. Jedna skupina vyrážela v neděli 3.září ve složení Radek Plch, Filip Kalenský, Vašek Bláha, Roger Svatoň. Druhá skupina (Já a Jiří Baudis) vyjela o den déle. Všichni závodníci tam chtěli být dříve, aby si vyzkoušeli místní kopce a podnebí.

Můj výlet do Skotska začal už v pondělí 3.září naložením věcí v Chotěboři a odjezdem do Jeseníku, kde na mě už čekal Jirka s napůl naloženou Hondou. Přeházeli jsme věci z Eskorta a ve 4 hodiny ráno jsme vyjeli směr ostrovy. Cestou jsme museli ještě absolvovat menší zajížďku k Robbemu pro Jirkův VF modul. I když to Jirka valil kolikrát i přes 200 km/h, trajekt v Harlemu jsme nestihli asi o půl hodiny. Ne snad že bychom ve městě nebyli včas, ale Holandské značení ve městě jsme nepochopili doteď. První ukazatel na přístav měli pouhých 100 m před samotným dokem, kde už jsme to mohli vidět sami i bez cedule. Po dlouhém hledání hotelu nás uložili v Tulip Hotel v samotném centru Harlemu. Po prohlídce krásného gotického centra města jsme zakotvili v jednom zapadlejším baru, kde měli opravdu výborné koláčky. Měly i takový divný vedlejší účinek, že jsem potom asi 2 hodiny nemohl trefit zpátky do hotelu, i když jsme od něho byli jen 300 m. Hned brzy ráno po probraní v 10 hod jsme si šli zamluvit lístky na další trajekt. V 17 hod se trajekt odrazil od břehu a již v 9 hod ráno jsme se vyloďovali v Newcastlu. Cesta po levé straně nedělala Jirkovi žádné potíže a již v poledne nás vítala pláž v Pettycur Bay.

Ubytování bylo zajištěno v karavanech. Podle papírů pro 6 lidí, ale podle složených věcí okolo karavanu od druhé české výpravy se nám to zdálo podezřelé. Po shlédnutí karavanu zevnitř nás mohlo trefit. Byl to karavan pro dva, dvě děti a jedna širší přistýlka pro jednoho na kterou by se stěží vešly dvě děti. Šli jsme se zeptat referentky, jestli by tam neměli ještě jeden volný karavan. Nechápavě na nás koukala, co jako chceme, že jsme si ho objednali, že je pro 6 lidí a další karavany volné nejsou. Do toho ještě přišel ředitel kempu a začal nám vykládat, jací jsme bordeláři, že se nám povalují věci okolo karavanu a že to máme okamžitě odstěhovat dovnitř. To Jirku nastartovalo k takovému slovnímu výkonu, že jedním dechem seřval ředitele plynulou angličtinou. Ředitel se oklepal odešel na chvíli za recepci a přinesl další klíče od velkého karavanu, ale že si musíme platit oba. Jirka zašustil v peněžence a už se ředitel jen usmíval.

Totéž odpoledne jsme ještě vyrazili na trénink na Lomond Hill. Kopec vypadal jako u nás Raná, ale dvakrát tak veliký. Foukalo kolem 8 m/s a termika chodila jedna za druhou. Prostě to nemělo chybu. Po hodině létání jsme toho raději nechali, protože únava z cesty na nás již byla znát. Večer jsme ještě s Filipem ztrestali půlku Jasoně na pohřeb jeho Askota, kterého odpoledne zasadil bez jedné půlky křídla mezi kameny do svahu.

Druhý den si kluci udělali výlet na Lochneské jezero a my jsme s Jirkou vyrazili na kopec, kde minulý den Filip vyhrabával špičku Askota ze země. Kopec to byl ještě nádhernější než první den. Termika byla opět všude, vítr nad 10 m/s. Celý den na něm utekl jako voda. Navečer probíhala přejímka modelů, na které pouze změřili rádius špice a nalepili trupu samolepky. Kolem 20. hodiny bylo oficiální zahájení Viking Race 2006. Předali nám startovní čísla, oznámili nám, že je 90 závodníků a jedna závodnice.

Ráno v 8 hod začal první breefing. Dozvěděli jsme se, na jaký kopec jedem a do kolika hodin by se mělo létat. Zvolili Lomond Hill, ale z druhé strany, než co jsme trénovali ve čtvrtek. Skoti nás překvapovali nejen svým neustálým humorem a optimismem, ale i nesmyslným čekáním a protahováním zahájení nultého kola. Jen samotné báze každý den stavěli přes hodinu, a co nás ještě víc zarazilo, stavěli je 20 m za hranu, odkud nebylo možné vidět dolů. Toto se nám hned v prvním kole vysvětlilo, protože jejich styl připomínal spíše rohlík než klasické létání na českých kopcích. S touto taktikou se nikdy nedostali pod hranu kopce. O divných zvycích zvoníků ze Skotska (ti jinak byli taktéž závodníci) se jako první mohl přesvědčit Radek. Během letu mu zvonili delší a delší báze. V posledním průletu si poslechl zvonek tak o dobrých 30 m dále než byla báze. Čekali jsme vysvětlení a doslalo se nám jen to, že bázisti nemusejí vstávat ze židle a budou zvonit až letadlo uvidí a že báze přestavovat nebudou, protože máme létat nahoře. Toto vysvětlení nás sice neuspokojilo, ale víc jsme z nich nevyrazili. V nultém kole byla na všech závodnících vidět nervozita a hodně jich posekalo (otočili dříve než jim cinkli). Nulté kolo skončilo ve 14 hodin. Následovala 30 minutová pauza. Zřejmě měli času dost. Konečně jsme se dočkali prvního kola. Odzávodilo 37 pilotů a začalo foukat z boku. Čekalo se 30 minut a kolo museli zrušit, protože přestalo foukat úplně.

Na další den ohlásili breefing znovu na osmou hodinu. Vše se opakovalo jako ve dni předchozím. Než tam pořadatelé dojeli, byla hodina pryč, na postavení bází zase další hodina a začalo se létat až v 10 hodin. Zpočátku byl vítr slabší, ale závodníkům okolo 30.místa začala chodit termika. Nejrychlejší let byl za 46 s. Výborně zaletěl Váša. Za 10 minut po něm však začalo pršet a soutěž museli přerušit. Kolo rozdělili na dvě skupiny a Váša musel letět znova, kde už však nechytil tak výborný vzduch. Ve druhém kole přesunuli báze více do levé strany. Problém by s tím žádný nebyl, kdyby pravá báze alespoň trochu vykukovala za kopcem. Pravá báze se tím stala létatelná pouze na odhad. Na to jsem doplatil i já, když mně přišla krásná termika a já jsem seknul hned na třetí zatáčce. Toto kolo se už dolétalo celé. Večer jsme pak šli s Filipem a Jirkou probrat taktiku na další den do tanečního klubu v Kirkaldách. Když všichni tvrdí, že angličanky nejsou pěkné, tak tam to byly jen samé vyjímky. Vůbec se nám tam odsud nechtělo.

Klidně jsme tam mohli zůstat o něco déle, protože ráno nás přivítal silný déšť. Oznámili nám, že se bude čekat do 12 hodin a pak se uvidí. V 10 hod však měli telefonát od slovenského týmu, že jsou už od rána na kopci, že tam neprší, a jak si to představují, že se nelítá. Na jejich poměry celkem rychle svolali závodníky a vyjelo se na kopec. Ten den se odlétalo jen jedno kolo, ve kterém jsem si konečně pořádně vyzkoušel místní termiku.

Ve čtvrtek byl breefing svolán v 7 hod, takže pod kopec jsme se dostali už v 8 hodin. Po příjezdu jsme však všichni zjistili, že kopec je zavalen v mlze. Až kolem 10. hodiny se mlha začala protrhávat a mohlo se začít bojovat. Začalo se v poměrně slabých podmínkách a vítr během dne zesiloval. Večer již foukalo 15 m/s. První let mně opět přišla termika a nadělil jsem všem přes 7 s. Moje nadšení netrvalo dlouho. Lety se začaly přerušovat z důvodu bočního větru a po 30 minutové pauze se kolo restartovalo. Ten den si ale chuť napravili všichni ostatní z české výpravy. Filip si dvakrát dokonale zaletěl termiku. Jirka a Roger se srovnali mezi báze a nepřelétávali. Radek taktéž předvedl dva dokonalé lety.

Do posledního dne určeného k závodění jsme se probudili za bubnování kapek deště na střechu karavanu. Po vyhlédnutí z okna bylo všem jasné, že včerejšek byl poslední létací. Celá obloha byla zadekovaná na všechny směry. V poledne pořadatelé oznámili konec soutěže. Jirka měl naplánované F3B v Lunenu, tak jsme všechno sbalili a v 17 hodin jsme najížděli na trajekt v Rosythu (50 km od Edimburgu). Něco jsme na lodi popili a pojedli a se zavíračkou jsme si šli lehnout. Zase se nám nechtělo, ale co se dalo dělat.

Tato plavba do Holandska byla však o něco delší a hned ráno jsme pocítili mořskou nemoc. To se nakonec vydržet dalo a kolem třetí hodiny jsme dorazili do Lunenu. Tady už na Jirku čekali béčkaři, se kterýma dlouho do noci řešili, jak jsou ty efka příšerný.

Skotsko bylo nádherné, takové kopce mít u nás, tak lítají svahy i všichni béčkaři. Počasí na místní poměry bylo super, klukům hranolky také chutnaly a polétání před soutěží bylo bezkonkurenční. Kdybych však měl jet na soutěž pořádanou tímto klubem, tak se raději dobrovolně dám na lodičky.

Nakonec bych chtěl i tímto článkem poděkovat Jirkovi za velkorysé sponzorství nejen na tomto mistrovství, klukům za dobrou spolupráci a Číňanům za pomoc s Fernetem.
Ondřej Rezler | 20.9.2006
Bleskovky
30.9.2021 V sobotu 2.10. se pokusíme odlétat odložené svahové soutěže. V sobotu po soutěži rozhodneme, zda budeme závodit i v neděli.

15.4.2021 Kvůli vládním nařízením jsme nuceni odložit naši jarní svahovou novoměstskou soutěž č. 524 na dobu, kdy bude možné oficiálně pořádat soutěže. S ohledem na vlastníky luk a plánovaným senosečím to patrně bude až na podzim.

29.9.2019 Výsledkovka z MČR F3F 2019 ve výsledkových listinách + fotky od Tomáše.

29.9.2019 Záznam z NATO Days sobota a neděle.

23.9.2019 Propozice na MČR F3F 2019.

19.9.2019 Obě odložené soutěže č. 512/513 se překládají na tuto neděli 22.9.2019.

13.9.2019 Kvůli nepříznivé předpovědi rušíme sobotní soutěž č. 605.

10.9.2019 Propozice na víkendové svahové soutěže v Novém Městě.

29.3.2019 Richard kvůli špatné předpovědi počasí překládá soutěž č. 512 na nový termín 1.5.2019.

3.10.2018 Mistrovství světa v kategorii F3F se blíží, předzávod začíná již 6.10., mistrovství pak trvá až do 13.10. Přímý přenos ze svahu by měl dostupný na oficiální stránkách. České barvy budou hájit Dan, Jirka a Radek, tak držme palce!

19.4.2018 Kvůli nepříznivé předpovědi počasí pořadatelé překládají soutěže č. 524 a 528 na termíny 5. a 6. 5.

16.4.2018 Fotky ze sobotní soutěže LMK Louny u Rogera.

29.10.2017 Fotoreportáž z poslední soutěže F3F 2017 si můžete přečíst u Honzy Fíly.

13.10.2017 Míra Trsek kvůli špatné předpovědi ruší víkendovou soutěž v Liberci.

6.10.2017 Pár postřehů a fotek z MČR F3F si můžete přečíst a prohlédnout u Honzy Fíly.

25.9.2017 Výsledkovka z MČR F3F 2017. Fotky u Rogera.

26.8.2017 Propozice na sobotní soutěž v Novém Městě.

15.8.2017 Reportáž z ME v letecké akrobacii v Chotěboři najdete na airzone.tv.

14.8.2017 Pár slov z MS F3B 2017 létané v Jeseníku si můžete přečíst na lomcovak.cz. Fotky u Tomáše.

11.8.2017 Richard Kohl překládá metujskou soutěž F3F č. 550 na neděli 3.9.

20.4.2017 Propozice na naši novoměstskou soutěž najdete zde.

20.4.2017 Richard Kohl (MK Česká Metuje) plánuje odlétat soutěž č.480 v Ústí nad Orlicí na svahu u Černovíru (propozice).

18.10.2016 Reportáž z poslední letoštní soutěže F3F v Liberci na F3F.cz.

21.9.2016 Propozice na MČR F3F 2016 na Rané od Jirky.

5.9.2016 Propozice na sobotní soutěž v Novém Městě.

1.9.2016 Richard láká na nedělní soutěž na Řetové.

30.8.2016 Pár fotek z 22. ročníku JETI model meetingu.

23.6.2016 Report ze soutěže na Řetové na Kopcoletech.

25.5.2016 Reportáž o úspěchu českých svahařů ve Francii na oprášených Kopcoletech.

25.5.2016 Petr Lokvenc zve na soutěž v Úpici. Pozor na změnu místa srazu.

24.5.2016 V sobotu na Rané 5 kol, v neděli 4 kola. Reportáž u Jirky.

21.4.2016 Reportáže z víkendových soutěží na Rané u Jirky Bačinského.

20.4.2016 Doplněny výsledky z víkendových soutěží.

21.2.2016 Doplněn kalendář soutěží F3F na rok 2016.

10.10.2015 Pár řádků z MČR F3F 2015 naleznete u Jirky, fotky u Tomáše a výsledkovou listinu zde.

7.10.2015 Richard Kohl přichází s nabídkou kvalitní F3F soutěže v Polici nad Metují.

6.10.2015 Soutěže č. 569 a 570 (Litomyšl, Ústí nad Orlicí) se z organizačních důvodů překládají na nový termín 24. a 25. 10.

23.9.2015 Propozice na MČR F3F 2015

14.9.2015 Jan Fíla oznamuje, že v neděli 20.9.2015 se koná na Rané u Loun svahová soutěž F3F O Pohár ČSA (v kalendáři nenajdete). Sraz v 8:30 u Skleníku.

7.9.2015 Pozvánka na sobotní soutěž F3F v Novém Městě na Moravě.

3.9.2015 Podzimní soutěž na Větrníku ve dne 12.9.2015 se z organizačních důvodů ruší.

3.9.2015 Richard Kohl posílá pozvánku na sobotní soutěž.

18.8.2015 Již tento víkend EXFC 2015. Opět po dvou letech jedinečná akrobatická sešlost u Znojma.

18.6.2015 Richard Kohl zve na sobotní soutěž, která se bude létat netradičně v Ústí nad Orlicí (propozice).

12.4.2015 Fotografie ze soutěže Raná Open 2015 od Tomáše Wiklera.

10.4.2015 Propozice na sobotní soutěž F3F v Novém Městě na Moravě.

1.2.2015 Doplněn kalendář soutěží F3F na rok 2015.

1.10.2014 Reportáž z letošního MČR F3F si můžete přečíst na f3f.cz. Fotky pak naleznete u Tomáše Winklera.

8.9.2014 Pozvánka na 53. ročník Podzimního svahu v Novém Městě na Moravě.

1.9.2014 Propozice na letošní MČR F3F od Jirky Bačinského.
Počasí

Všechna práva vyhrazena www.svah.jecool.net
2005-200x