Červenec 2024
PoUtStČtPaSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Anketa
Pravidlo horizontu by se mělo:
Hledat
Kontakt
Zdeněk Kincl
IcemanZZZ@sendme.cz
ICQ: 236910392
Svět jako na dlani
Po delší odmlce se opět ozývám, mám toho teď hodně, takže nestíhám... Ale na sepsání téhle reportáže si chviličku najdu. To jednoho krásného dne po škole si to mašíruju přes Vaňkovku na autobus a najednou koukám, že je ve Vaňkovce nějaká nová výstava. Tantokráte modelářská, i když tak trošku z jiného soudku. Výstava se zabývá zmenšeninami modelů evropských a světových staveb, zapůjčených z rakouského zábavního parku Minimundus.

Zábavní park Minimundus vznikl v rakouském Klagenfurtu v roce 1958 a dnes se na celkové rozloze 26.000 m2 nachází okolo 150 originálních modelů z pěti kontinentů. Modely jsou přesné kopie reálných světových stavebních děl a jsou postaveny z originálních materiálů jako např. mramor, pískovec nebo litina. Srdcem zábavního parku je modelová dílna, ve které zkušení stavitelé zhotovují další nové modely, ze kterých se ročně těší více než 15 miliónů návštěvníků. Modely v parku se neustále obnovují, mění se i tematické krajiny, do kterých jsou modely zasazeny. Vznikají 2 až 7 let a jejich hodnota se pohybuje okolo 10 až 600.000 €. Pod parkem Minimundus si lze představit zařízení nejen pro zábavu, ale i vzdělávání v oblasti stavitelství. Díky prezentaci mnoha stavebních stylů, můžou návštěvníci poznat mnoho kultur a zemí na jednom místě prostřednictvím katalogů, samotnou procházkou v parku nebo i některými modely za doprovodu hudby typickou pro tu kterou zemi.

Kostel svaté Barbory od Friendensreicha Hundertwassera, Bärnbach, Rakousko
Kostel nese jméno známého rakouského umělce Hundertwassera, který jej navrhl. Pro generální rekonstrukci stávajícího kostela si farář Friendrich Zeck prosadil právě Hundertwassera. Přestavba začala v roce 1987 a v roce 1988 byl kostel vysvěcen. Návštěvníky upoutá především rozmanitost barev, neobvyklé formy, zlaté koule a dominující zlatá cibulová kopule. Atmosféru dotváří zvlněná podlaha a oblouky bran, které stojí v prostoru kolem kostela a symbolizují velká světová náboženství. Kostel svaté Barbory se stal novým symbolem malého města Bärnbach a stále více přitahuje turisty z Rakouska i ze zahraničí.

Castel del Monte, Andria, Itálie
V polovině 13. století nechal slavný císař Friedrich II. Štaufský postavit tento hradní komplex jako lovecký zámeček. Celá stavba se nese v románském stylu. Najdeme zde prvky antiky, také nepopiratelný vliv islámu a například vstupní portál již nese známky gotiky. Mohutná osmiúhlá stavba vypadá zvenku jako obyčejný hrad. Ale po dokončení se svým drahocenným vnitřním vybavením podobala spíše paláci. "Koruna Apulie" představovala díky topení, vodovodu a dalšímu, v té době nevídanému, komfortu vrchol evropského hradního stavitelství. V 17. století význam hradu upadal a nakonec byl vypleněn. Poté sloužil už jen jako útočiště banditům a jiné chátře. V roce 1876 přešel tento hrad do italského státního vlastnictví a byl pečlivě zrestaurován.

Bruselská radnice
Bruselské náměstí patří k nejpůsobivějším v Evropě. Jedinečné jsou světské budovy ve stylu italského baroka a pozdní flanderské gotiky. Radnice se svou věží, která náměstí dominuje, patří vůbec k nejzachovalejším a nejhezčím gotickým světským stavbám. Na 89 metrů vysokou věž se dá vystoupat po více než 400 schodech. Při ostřelování města armádou francouzského krále Ludvíka XIV. byly zničeny všechny cechovní domy. Pouze radnice zůstala téměř nepoškozena. Stavitel prý spáchal sebevraždu, když kvůli chybě v plánech již nemohla být dodržena symetrie věže a hlavní brány. Model byl vyroben pomocí techniky odlévání, která se nejvíce hodí právě pro gotický styl.

Rytířský palác, Selmun, Malta
I když se přes tento ostrov přehnalo tolik válčících národů, zachovalo se nebo bylo nově postaveno velké množství umělecky významných památek. Rytířský palác má nádhernou polohu na vršku, červeno-žlutá vápencová fasáda a čtyři věžičky představují typickou maltskou scenérii. Palác byl postaven v 18. století jako obranná stavba. Na konci 20. století byla provedena generální oprava a stavba se stala součástí moderního hotelového komplexu. Pro model, který je propracován do posledního detailu, bylo použito 7500 kvádříků pravého maltského vápence.

Giralda v Seville, Španělsko V historickém centru města Sevilla, hlavního města Andalusie, můžeme obdivovat obrovskou katedrálu. Dominantou města je její 95 metrů vysoká zvonice, která byla v roce 1184 původně postavena jako minaret. V 15. století byla stržena velká mešita a na jejím místě vznikl třetí největší kostel světa. Do minaretu, který byl ozdoben čtyřmi zlatými jablky, byla dosazena zvonice s 25 zvony a obří socha Vítězné víry, která byla pojmenována Giraldillo. Od toho je odvozené jméno Giralda.

Matyášův kostel, Budapešť, Maďarsko
Matyášův kostel založený již ve 13. století najdeme za známou Rybářskou baštou. Během staletí byl mnohokrát přestaven, zvětšen, zničen, Turky přestavěn na mešitu, při znovudobývání těžce poškozen a znovu obnoven. Dnešní vzhled kostela je silně ovlivněn gotikou. V kostele proběhlo mnoho korunovací maďarských králů. V roce 1867 zde byli korunováni i František Josef I. a císařovna Alžběta.

Big Ben, Londýn, Velká Británie
Hodinová věž londýnského parlamentu (Houses of Parliament) je vysoká 97.5 metrů a byla postavena v neogotickém stylu v polovině 19. století. Věž dostala jméno podle světoznámého zvonu, jehož přesné odbíjení přenášejí rádiové stanice do celého světa. Základ věže modelu je zhotoven metodou odlévání betonu, konstrukce střechy je z mědi a hliníku a některé části jsou pozlaceny.

Katedrála svatého Ečmiadzina, Ečmiadzin, Arménie
První zemí na světě, kde bylo křesťanství zavedeno jako státní náboženství, byla Arménie. To se stalo na začátku 4. století a od roku 1441 je tato katedrála považována za nejposvátnější v zemi. Sídlí zde hlava arménské církve - katolikos. Se stavbou katedrály se nejednou začínalo zcela nanovo, byla přestavována, rozšiřována a opakovaně restaurována. Za svou nynější podobu vděčí 17. století. Na modelu je krásně patrná dominantní část katedrály - zvonice. Podobná baldachýnu, ověnčená sloupovou arkádou, obrubami, pletenci, točenými sloupy a mnohými spíše plastickými detaily je zvonice v ostrém kontrastu ke spíše strohé fasádě církevní stavby.

Kampanila, Benátky, Itálie Naproti kostelu se tyčí 95 metrů vysoká kampanila. Tato zvonice je zdařilou replikou věže z roku 1512, která se v roce 1902 rozpadla a v následujících devíti letech byla opět vybudována. Na její opětovné zbudování prý dokonce přispěl jeden bohatý Američan částkou milion dolarů. Na model bylo v modelářské firmě Minimundus během devíti měsíců spotřebováno asi 53000 cihel zvonivek.

Tržnice Sukiennice v Krakově, Polsko Známá tržnice Sukiennice se nachází uprostřed krakovského náměstí. Je to objekt, který dominuje celému náměstí a okamžitě upoutá váš pohled. Ve 13. století vystřídaly dřevěné stavby budovy kamenné. Poté, co bylo město mnohokrát zničeno, a především po zničujícím požáru v roce 1555 byla budova znovu postavena, ztratila ovšem v následujících století krásu italské renesance kvůli nevzhledným a nevkusným přístavbám. Teprve restaurátorské práce v roce 1860 dovolily zaskvět se budově v celé její staré kráse. Přízemí a malebné arkády skrývající uvnitř bleší trh jsou dnes magnetem na turisty z celého světa.

Independence Hall ve Filadelfii, Spojené státy americké
Stavba dnes již světoznámé budovy začala v roce 1732. Sloužila jako sídlo parlamentu státu Pensylvánie. Čtvrtého července roku 1776 zde byla vyhlášena americká nezávislost. Ve stejné místnosti se po zdlouhavých jednáních v roce 1787 zrodila Ústava Spojených států amerických, která je i dnes právním základem amerického života. Žádná jiná místnost ve Spojených státech nikdy nezažila takto historicky významné události. Síň nezávislosti - Independence Hall - je postavena v anglickém stylu a je považována díky svým bočním křídlům a na jih orientované věži za jednu z tvarově nejkrásnějších veřejných budov americké koloniální doby.

Morový sloup, Budapešť, Maďarsko
Tento sloup se nachází ve středu náměstí Nejsvatější trojice. Byl navržen v roce 1741 Philippem Ungleichem z Würzburgu a má připomínat morovou epidemii z roku 1691. Je vysoký 14 metrů, na vrcholu se nachází vyobrazení Nejsvatější trojice. Na podstavec sloupu umístil umělec několik soch světců. Dnešní podoba je ovšem pouze kopií, originál byl těžce poškozen za druhé světové války.

Bazilika svatého Petra, Řím, Itálie
Nejdražším a nejtěžším modelem (váží 20 tun a nelze jej převážet) společnosti Minimundus je bazilika svatého Petra. Na stavbě tohoto modelu se podílelo po dobu šesti let 32 modelářů. Použity byly převážně originální materiály, jako například římský travertin. Jsou zde vystaveny dva ze 160 sloupů Svatopetrského náměstí a také část balustrády a dvě sochy světců.
Kostel svaté Barbory
Castel del Monte
Bruselská radnice
Rytířský palác
Giralda v Seville
Matyášův kostel
Big Ben
Katedrála svatého Ečmiadzina
Kampanila
Tržnice Sukiennice
Independence Hall
Morový sloup a zbytek :o)
Zdeněk Kincl | 29.2.2008
Bleskovky
30.9.2021 V sobotu 2.10. se pokusíme odlétat odložené svahové soutěže. V sobotu po soutěži rozhodneme, zda budeme závodit i v neděli.

15.4.2021 Kvůli vládním nařízením jsme nuceni odložit naši jarní svahovou novoměstskou soutěž č. 524 na dobu, kdy bude možné oficiálně pořádat soutěže. S ohledem na vlastníky luk a plánovaným senosečím to patrně bude až na podzim.

29.9.2019 Výsledkovka z MČR F3F 2019 ve výsledkových listinách + fotky od Tomáše.

29.9.2019 Záznam z NATO Days sobota a neděle.

23.9.2019 Propozice na MČR F3F 2019.

19.9.2019 Obě odložené soutěže č. 512/513 se překládají na tuto neděli 22.9.2019.

13.9.2019 Kvůli nepříznivé předpovědi rušíme sobotní soutěž č. 605.

10.9.2019 Propozice na víkendové svahové soutěže v Novém Městě.

29.3.2019 Richard kvůli špatné předpovědi počasí překládá soutěž č. 512 na nový termín 1.5.2019.

3.10.2018 Mistrovství světa v kategorii F3F se blíží, předzávod začíná již 6.10., mistrovství pak trvá až do 13.10. Přímý přenos ze svahu by měl dostupný na oficiální stránkách. České barvy budou hájit Dan, Jirka a Radek, tak držme palce!

19.4.2018 Kvůli nepříznivé předpovědi počasí pořadatelé překládají soutěže č. 524 a 528 na termíny 5. a 6. 5.

16.4.2018 Fotky ze sobotní soutěže LMK Louny u Rogera.

29.10.2017 Fotoreportáž z poslední soutěže F3F 2017 si můžete přečíst u Honzy Fíly.

13.10.2017 Míra Trsek kvůli špatné předpovědi ruší víkendovou soutěž v Liberci.

6.10.2017 Pár postřehů a fotek z MČR F3F si můžete přečíst a prohlédnout u Honzy Fíly.

25.9.2017 Výsledkovka z MČR F3F 2017. Fotky u Rogera.

26.8.2017 Propozice na sobotní soutěž v Novém Městě.

15.8.2017 Reportáž z ME v letecké akrobacii v Chotěboři najdete na airzone.tv.

14.8.2017 Pár slov z MS F3B 2017 létané v Jeseníku si můžete přečíst na lomcovak.cz. Fotky u Tomáše.

11.8.2017 Richard Kohl překládá metujskou soutěž F3F č. 550 na neděli 3.9.

20.4.2017 Propozice na naši novoměstskou soutěž najdete zde.

20.4.2017 Richard Kohl (MK Česká Metuje) plánuje odlétat soutěž č.480 v Ústí nad Orlicí na svahu u Černovíru (propozice).

18.10.2016 Reportáž z poslední letoštní soutěže F3F v Liberci na F3F.cz.

21.9.2016 Propozice na MČR F3F 2016 na Rané od Jirky.

5.9.2016 Propozice na sobotní soutěž v Novém Městě.

1.9.2016 Richard láká na nedělní soutěž na Řetové.

30.8.2016 Pár fotek z 22. ročníku JETI model meetingu.

23.6.2016 Report ze soutěže na Řetové na Kopcoletech.

25.5.2016 Reportáž o úspěchu českých svahařů ve Francii na oprášených Kopcoletech.

25.5.2016 Petr Lokvenc zve na soutěž v Úpici. Pozor na změnu místa srazu.

24.5.2016 V sobotu na Rané 5 kol, v neděli 4 kola. Reportáž u Jirky.

21.4.2016 Reportáže z víkendových soutěží na Rané u Jirky Bačinského.

20.4.2016 Doplněny výsledky z víkendových soutěží.

21.2.2016 Doplněn kalendář soutěží F3F na rok 2016.

10.10.2015 Pár řádků z MČR F3F 2015 naleznete u Jirky, fotky u Tomáše a výsledkovou listinu zde.

7.10.2015 Richard Kohl přichází s nabídkou kvalitní F3F soutěže v Polici nad Metují.

6.10.2015 Soutěže č. 569 a 570 (Litomyšl, Ústí nad Orlicí) se z organizačních důvodů překládají na nový termín 24. a 25. 10.

23.9.2015 Propozice na MČR F3F 2015

14.9.2015 Jan Fíla oznamuje, že v neděli 20.9.2015 se koná na Rané u Loun svahová soutěž F3F O Pohár ČSA (v kalendáři nenajdete). Sraz v 8:30 u Skleníku.

7.9.2015 Pozvánka na sobotní soutěž F3F v Novém Městě na Moravě.

3.9.2015 Podzimní soutěž na Větrníku ve dne 12.9.2015 se z organizačních důvodů ruší.

3.9.2015 Richard Kohl posílá pozvánku na sobotní soutěž.

18.8.2015 Již tento víkend EXFC 2015. Opět po dvou letech jedinečná akrobatická sešlost u Znojma.

18.6.2015 Richard Kohl zve na sobotní soutěž, která se bude létat netradičně v Ústí nad Orlicí (propozice).

12.4.2015 Fotografie ze soutěže Raná Open 2015 od Tomáše Wiklera.

10.4.2015 Propozice na sobotní soutěž F3F v Novém Městě na Moravě.

1.2.2015 Doplněn kalendář soutěží F3F na rok 2015.

1.10.2014 Reportáž z letošního MČR F3F si můžete přečíst na f3f.cz. Fotky pak naleznete u Tomáše Winklera.

8.9.2014 Pozvánka na 53. ročník Podzimního svahu v Novém Městě na Moravě.

1.9.2014 Propozice na letošní MČR F3F od Jirky Bačinského.
Počasí

Všechna práva vyhrazena www.svah.jecool.net
2005-200x